Mange børn såvel som voksne er bange for at gå til tandlæge. Ifølge Tandlægeforeningen er omkring 30 % af den danske befolkning nervøse for at gå til tandlæge, mens cirka 10 % lider af en decideret fobi. Tandlægeskrækken opstår som regel allerede i barndommen. Derfor er det vigtigt, at børn bliver trygge ved at gå til tandlæge fra starten.

Jævnlige tandlægebesøg er vigtige for at opretholde et godt helbred i munden. Ifølge Sundhed.dk skal et barn gerne til sit første tandlægebesøg omkring 1-årsalderen. Der er derfor god mulighed for at begynde tidligt med at skabe positive oplevelser ved tandlægen.

Før tandlægebesøget

Mens barnet er så lille, at det stadig ikke forstår konceptet af at gå til tandlæge, er det naturligvis begrænset, hvor meget du kan tale med barnet om det, inden I skal afsted. Her bliver det i stedet vigtigt at få en masse ro på, inden I skal afsted, så barnet overordnet set oplever, at det er en tryg situation.

Tag gerne barnet med hen for at møde tandlægen og se lokalerne, inden det første egentlige tandlægebesøg. Udvælg også gerne en tandlæge, der specialiserer sig i børn eller på anden vis har en pædagogisk tilgang.

Når barnet bliver lidt ældre, er det nemmere at have en god snak om det, inden I skal afsted. Her er det en fordel, hvis du snakker stille og roligt om det uden at gøre det til en stor ting. Du kan også forklare barnet, hvorfor det er vigtigt at gå til tandlæge – og hvorfor det generelt er vigtigt at passe godt på sine tænder. Du kan også købe eller låne bøger på biblioteket, som fortæller om mundhygiejne og det at gå til tandlæge på en sjov og børnevenlig måde.

Under tandlægebesøget

Tal med tandlægen om det på forhånd, hvis dit barn er utrygt ved situationen, så tandlægen er forberedt på det. Du kan også tage barnets yndlingsbamse med, så den kan være med under undersøgelsen.

Derudover kan du være med til at skabe en roligere atmosfære ved selv at være rolig, mens I er derinde.

Hvordan kan tandlægen hjælpe?

Tandlægen selv kan sørge for at være tålmodig og pædagogisk. Derudover har de fysiske omgivelser også stor betydning. For eksempel forbinder mange børn – og voksne i øvrigt – hvide, kliniske og sterile lokaler med noget ubehageligt. Det er især, hvis man tidligere har haft en dårlig oplevelse hos lægen eller tandlægen, hvilket som regel er dét, der har skabt tandlægeskrækken i første omgang. Træder man først ind i et lokale, der emmer af steril klinik, kan det derfor øjeblikket fremprovokere stress. En tandlæge kan derfor sørge for at skabe fysiske rammer, der udstråler mere ro og hygge.

Et godt eksempel på en tandlægeklinik, der gør sig særligt umage med at imødekomme folk med tandlægeskræk, er Lindberg Tandlægeklinik. Det er en børnevenlig tandlæge i Risskov i Aarhus. De har indrettet lokalerne til at udstråle en wellness-stemning gennem en masse grønne planter og varme farver. De oplever, at dette øjeblikkeligt har en beroligende effekt på patienterne – både børn og voksne. For Lindberg Tandlægeklinik handler det rigtig meget om at skabe trygge og afslappende fysiske rammer, som kan få både store og små til at slappe af, så snart de træder ind ad døren.

Tænk over din egen ageren

Vores børn ser meget op til os og spejler os i mange af de ting, vi gør. Derfor bør du være opmærksom på din egen ageren hos tandlægen. Hvis du omtaler dine egne tandlægebesøg som noget forfærdeligt, ubehageligt eller lignende, kan du hurtigt skabe skræmmebilleder i hovedet på dit barn. Prøv i stedet at omtale det som noget ufarligt, der bare skal klares på linje med jævnlige besøg ved frisøren.

Undgå at fremprovokere frygt og panik, når I er hos tandlægen. Tal om planterne, plakaterne, eller hvad der ellers er at se på. Det kan skabe gode minder for dit barn og samtidig tage fokus fra det egentlige formål med besøget.

Sørg desuden for at passe godt på dit barns tænder, så I kan nøjes med rutinetjek og ikke skal have lavet huller.

Kim Sofia Sørensen
Mit navn er Kim Sofia, jeg er 28 år gammel. Jeg er mor til 2. Liv på 3 år og William på 5 år. Jeg er uddannet sygeplejske og i min fritid er jeg redektør her på bloggen, hvor jeg deler mine erfaringer ud som mor til 2.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her